Domačija Čilčevi

na dan

Na začetku vasi stoji domačija Čilčevi. Njeni začetki segajo v leto 1880 , ko so prvi lastniki na v skalo vklesano teraso postavili hišo, hlevček in svinjak. Dvajseto stoletje s svojima vojnama družini ni prizanašalo, tako je gospodinja, ki so jo vsi poznali kot Čilčo, ostala sama. Do svoje starosti je obdelovala vinograd, sadovnjak, njivice in pašnike.

Leta 2011 sta Tom in Borut kupila domačijo in začela kmetovati na opuščenih, zaraščenih površinah. Posvečata se ekološki reji avtohtonih pasem živali našega območja. Gre za pasme, ki so se stoletja prilagajale naravnim virom in podnebju kraških pašnikov, zato znajo najbolje izkoristiti danosti na videz revnega, v resnici pa izredno bogatega habitata, hkrati pa ohranjajo kulturno krajino, kakšno so ustvarili naši predniki ter omogočajo preživetje ogroženih rastlinskih in živalskih vrst suhih kraških travnikov. Njihovi produkti so zaradi optimalne izrabe naravnih danosti vrhunski.

Čredo na kmetiji sestavljajo Kraške ovce oz. Istrske pramenke, koze Drežniške pasme mlečnega tipa in nekaj koz drugih domačih pasem. Poleg koz in ovc na kmetiji redijo tudi kokoši in kunce.

Na kmetiji vam ponujajo jajca proste reje in kozje mleko. Kmalu pa bo na voljo široka paleta izdelkov iz kozjega mleka od jogurtov do različnih vrst sirov.

Več si lahko preberete na:

https://www.facebook.com/cilcevi.pedrovo/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s